Ekonomi

Civilingenjör i industriell ekonomi

Vet du vad en civilingenjör i industriell ekonomi gör dagligen? Hur vet du om du har en civilingenjör i ditt hörn? Civilingenjörer är involverade i många aspekter av våra liv. Om du är involverad i någon aspekt av byggprocessen eller i utformningen och utvecklingen av ny infrastruktur, vad är det då som din civilingenjör gör? Det kan vara mycket överraskande att få veta att civilingenjör i industriell ekonomi är involverade i alla aspekter av byggprocessen. De är ansvariga för konstruktionens utformning och ansvarar även för byggnadens eller infrastrukturens funktionalitet eller mekaniska system.

Ekonomi handlar om byggande och ekonomisk utveckling med civilingenjör i industriell ekonomi. Inom byggbranschen är ekonomin beroende av att det byggs och att det krävs ny infrastruktur för att stödja byggandet. Byggnadsingenjörer ansvarar för integreringen av vetenskap och teknik i denna process. De är också ansvariga för de kostnadsbesparingar som följer av en bättre planerings- och byggprocess av civilingenjör i industriell ekonomi.

Den moderna ekonomin bygger på principerna om stordriftsfördelar. Ju större projektet är, desto effektivare och mer ändamålsenlig är genomförandeprocessen. Detta kräver att civilingenjörer i industriell ekonomi tar fram storskaliga planer, inklusive material- och teknikval. Dessa beslut är avgörande för att ett projekt ska bli framgångsrikt, och byggnadsingenjörens expertis är avgörande för att se till att dessa val görs på ett så effektivt sätt som möjligt.

En översikt över civilingenjör industriell ekonomi

Många olika typer av företag drivs av civilingenjörer i industriell ekonomi. Generalentreprenörer, byggnadsföretag, ståltillverkningsanläggningar, transportföretag, vattenreningsverk, elproduktion, luftkonditioneringsanläggningar, värme- och kylanläggningar, kemiska behandlingsanläggningar och många andra tillverkningsföretag kräver en civilingenjörs expertis. Dessa ingenjörer är involverade i varje skede av projekten. En civilingenjör kan få arbete inom nästan alla branscher i dagens värld. Vissa karriärer är mer synliga och glamorösa än andra.

När man diskuterar ämnet industriell ekonomi och civilingenjörernas roll i den finns det två huvudkategorier: den ena är direkt relaterad till ekonomins tillverkningssektor och den andra är indirekt relaterad. Det är sant att civilingenjörer tillverkar en stor del av den infrastruktur som vi förlitar oss på i hela ekonomin. Ingenjörerna tillverkar dock säkerhetsstrukturer och system som skyddar de maskiner och material som ingår i denna infrastruktur. En bro måste till exempel vara tillräckligt stabil för att motstå en betydande kraft som skulle flytta den om den skulle gå sönder. Säkerhetsstandarder måste följas av en rad olika skäl, till exempel för att undvika olyckor och bidra till att bevara miljön.

När man diskuterar ämnet civilingenjören i industriell ekonomi som en viktig aktör i ekonomin måste man ta hänsyn till vissa fakta. För det första krävs det att nästan alla broar är säkra. De byggs av en mängd olika material, bland annat stål, betong, aluminium och trä. Denna infrastruktur spelar en viktig roll i ekonomin genom att se till att varor och tjänster är tillgängliga i lokala områden såväl som över statsgränser och internationellt. Utan detta skulle möjligheten att transportera produkter och material vara starkt begränsad för civilingenjör i industriell ekonomi.

En annan aspekt av civilingenjörsyrket innebär att analysera naturkatastrofernas effekter på infrastrukturen. Översvämningar i Texas kan till exempel orsaka massiva översvämningar i andra delar av landet, till exempel i New Orleans. De skador som uppstår kan inte bara vara förödande för människor som bor i närheten, utan kan också hindra företag från att producera förnödenheter i viktiga områden. En ingenjör som specialiserat sig på översvämningsskador kan bedöma skadorna och hjälpa till med återuppbyggnadsarbetet efter sådana händelser. Det finns många olika typer av civilingenjörsjobb som har en direkt inverkan på ekonomin, vilket framgår av de många artiklar som skrivits om sådana ämnen.

I takt med att tekniken och vetenskapen fortsätter att utvecklas är det troligt att civilingenjörer alltid kommer att behövas. Faktum är att antalet lediga jobb för civilingenjörer har ökat varje år i takt med att tekniken utvecklas och mer kunskap om naturkatastrofer vinns. Jobben inom branschen förväntas till och med växa snabbare än genomsnittet när babyboomarna börjar nå pensionsåldern. De som söker jobb bör dock komma ihåg att detta är en svår bransch att komma in i på grund av de många krav och licenser som krävs. Med alla de möjligheter som finns för civilingenjörer i dagens samhälle är det lätt att förstå varför denna bransch är en av USA:s ledande jobbbranscher med civilingenjör i industriell ekonomi.

Industriell ekonomi och civilingenjörens värde

Den ekonomiska principen för civilingenjörsyrket är känd som den ekonomiska värdeteorin. Enligt denna princip beror värdet av en mänsklig aktivitet eller en produkt på hur mycket den ansträngning som lagts ned på att producera den har omvandlats till värde. Låt oss ta ett exempel. Om jag arbetar på ett byggföretag kommer vi att bygga en ny kontorsbyggnad. När byggnaden är klar kommer byggnadsingenjören att se till att den yttre ytbehandlingen ser snygg ut. Han kommer att applicera färg och ytbehandlingar av god kvalitet, ta bort ogräs och buskar etc., och han kommer att få betalt för sitt arbete av entreprenörerna.

Men detta konstverk som civilingenjör i industriell ekonomi producerar har inget nyttovärde, även om det tillfredsställer våra fysiska behov. Så värdet av vårt arbete, dvs. våra pengar, är noll. Hur förhåller sig detta till den ekonomiska värdeteorin ?

Entreprenörerna, som betalar oss för att utföra jobbet, anser att vi producerar varor eller tjänster som är användbara för samhället och de tar därför ut ett pris av oss, utöver vad vi skulle betala till en civilingenjör i industriell ekonomi för samma arbete. Denna värdeteori gäller både för stora företag och för små företag. Stora företag anlitar ofta många entreprenörer för att utföra olika uppgifter, eftersom de har obegränsade resurser. De har råd att investera på lång sikt. En entreprenör å andra sidan måste anställa arbetstagare, köpa råmaterial, köpa maskiner och så vidare för att kunna tillhandahålla de tjänster som de utför.

  1. De värden vi tilldelar saker och ting beror på hur mycket vi måste anstränga oss för att skaffa dem. Arbetet, som är kostnaden för att skaffa produkten eller tjänsten, har inget värde annat än som resultatet av denna ansträngning. Om jag arbetar med ett byggprojekt och får en lönecheck, representerar den checken mitt värde för företaget. Den motsvarar värdet av mitt liv.
  2. Enligt detta värdeförslag bör värdet alltså inte bara sökas i det pris som en vara kostar, utan också i det belopp som priset per enhet utgör. Enligt ekonomisk teori finns det en positiv jämviktspunkt, en nivå, där värdet av något är detsamma som priset. Och detta värde skulle gälla civilingenjör i industriell ekonomi. Värde är därför ett begrepp hos de klassiska ekonomerna.
  3. Låt oss nu betrakta några mer typiska situationer. Anta att en civilingenjör får i uppdrag att bygga en damm. Den tid han eller hon kan ägna åt arbetet är begränsad. Han kan inte göra förändringar om han inte får en löneförhöjning på en viss lönenivå. Det kanske inte finns någon vinst i att anställa en annan civilingenjör för att bygga dammen åt honom om den civilingenjören får en lön som är högre än hans nuvarande lönenivå.

Arbetets värde bestäms därför av den lönenivå som ett yrke som kräver civilingenjör i industriell ekonomi. Därför är en civilingenjör med kompetens och erfarenhet värd mer för sin arbetsgivare än en civilingenjör som har den utbildning och de kunskaper som endast krävs för det lågavlönade jobbet. Detta mervärdeskoncept leder till den ”komparativa fördel” som en civilingenjör har jämfört med andra potentiella arbetstagare. Om du är en skicklig civilingenjör kommer du att få en bättre lön än en civilingenjör som inte har några färdigheter.

Denna komparativa fördel har stor betydelse i dagens ekonomi. Den tvingar företagen att ompröva kompetensen hos sina potentiella civilingenjörer och de kostnadsbesparingar som de kan uppnå genom att ha en kompetent civilingenjör anställd. Resultatet är att en civilingenjörs verkliga värde, mätt i dollar, faktiskt överstiger den lön som han eller hon kan erbjudas. Med andra ord är du som skicklig civilingenjör värdefull för ett företag, även i en industriell ekonomi. Du har potential att öka företagets totala värde för en civilingenjör i industriell ekonomi.